Решителни стъпки за контрол на тютюна на много места в САЩ през последните месеци

През лятото на 2021 г. на различни места по света бяха приети още по-решителни мерки за ограничаване на тютюнопушенето. Най-много промени в подкрепа на контрола на тютюна имаше в САЩ.

Сан Хосе стана най-многолюдният град в САЩ, който забранява продажбата на овкусени тютюневи изделия. Общинският съвет в град Уиндзор в Калифорния прие наредба, забраняваща продажбата на ароматизирани тютюневи изделия, купони и отстъпки за тютюневи изделия и продажбата на тютюневи изделия в аптеките. Наредбата също забранява на новите търговци на дребно да придобиват лиценз в рамките на 1000 фута от парк или училище и ограничава броя на търговците на тютюн до един на 2000 членове на общността. Новите правила влизат в сила на 30 юни 2022 г.

Градът Шривпорт в щата Луизиана пък забранява пушенето на всички работни места, включително барове и казина. Oбласт Огъста във Вирджиния увеличава акциза на цигарите oт 1 януари 2022 г., а област Лаудън –  от 1 ноември 2021 г. Градът Бруклайн в щата Масачузетс забрани продажбата на всякакви тютюневи изделия на лица, родени след 1 януари 2000 г. С тази мярка градът ще постигне поколение без тютюнева зависимост.

Съд в САЩ потвърди, че Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) може да регулира пурите. Също така, FDA забрани повече от милион овкусени електронни цигари и вероятно ще забрани всички електронни цигари.

В Европа – Германия актуализира данъчните си закони и изравни данъците на новите никотинови продукти с тези на традиоционните цигари. Дания ще въведе т.нар. опростена опаковка от 1 април 2022 г.