Поредни стъпки за контрол на тютюна по света

Нова Зеландия може да забрани на лица родени след 1 януари 2004 г да купуват цигари като част от мерките, които правителството разглежда като част от план да пребори завинаги тютюнопушенето. Властите в страната също обмислят да намалят нивото на никотин в цигарите, да увеличат цената и да ограничат местата, в които се продават. Това са само част от стъпките, които държави по целия свят предприемат, за да ограничат употребата на тютюневи изделия.

Финландия също обмисля по-строги закони. Скандинавската страна иска да забрани пушенето на спирки на градския транспорт, на плажове и на детски площадки. Властите също искат да въведат опростената опаковка от 2023 г. От 1 юли Нидерландия забранява пушенето в държавни и обществени сгради. Това означава, че пушенето ще е забранено в училища, болници, музеи, библиотеки и др. От началото на футболния сезон 2021-2022 на стадионите в Белгия няма да се пуши. А в 6 английски града са забранили пушенето пред пъбове, кафенета и ресторанти.

Долната камара на мексиканския парламент гласува законопроект, който забранява пушенето на всички закрити обществени места, както и всякакви тютюневи промоции, реклами и спонсорство от страна на индустрията. ЮАР също обмисля по-строги закони. Правителството иска да забрани пушенето на работни място и на някои открити обществени места.

В САЩ държавният регулатор за храните и лекарствата (FDA) обяви през април, че иска федерална забрана за производство и продажба на ментолови цигари и всякакви овкусени пури. Федералният закон Family Smoking Prevention and Tobacco Control Act, който бе приет през 2009 г, забранява всякакви овкусени цигари с изключение на ментоловите. Регулаторният процес на FDA e бавен и забраната ще влезе в сила най-рано след една година. Междувременно градове и щати в САЩ въвеждат свои забрани. Градът Блумингтон в щата Минесота е взел решение да забрани продажбата на овкусени тютюневи изделия от януари 2022 г и да не дава нови лицензи за продажба на тютюневи изделия след юни 2022 г. След няколко години в града няма да има магазини, в които се продават цигари. Лос Анжелис и столицата Вашингтон също забраняват продажбата на овкусени тютюневи изделия, а градът Глендейл въвежда забраната с изключение за пури и наргилета.

А колежът Федър Ривър в Калифорния изцяло забранява употребата на тютюневи изделия на територията на университета и кампуса от 1 юли 2021. Американският град Индианаполис забранява пушенето в градските паркове.