Репортерът на “По света и у нас” Зоя Велинова получи Годишната награда на Коалицията за живот без тютюнев дим

Зоя Велинова, репортер на “По света и у нас” по БНТ 1, е носител на втората Годишна награда за систематично и професионално отразяване на теми, свързани с тютюнопушенето и контрола на тютюна в България, на Коалицията за живот без тютюнев дим. Отличието беше връчено на 8 юни 2021 г. в Боровец по време на форум за журналисти, отразяващи тези теми.

Много хора пишат за проблемите, свързани с тютюнопушенето, но малко са хората, които коректно отразяват проблема. Зоя Велинова е един от тях, за което много благодаря”, каза д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим, която връчи отличието.

Станаха вече 9 години, откакто има забрана за пушене в закрити обществени места и част от откритите, и все още в нашата държава има противници на това, все още има хора, които нарушават регламента. Ролята на нас медиите е много голяма и аз обещавам в бъдеще да се боря и да правя подобни репортажи”, заяви Зоя Велинова.

Отличието на Коалицията за живот без тютюнев дим беше връчено по време на Форум за изграждане на капацитет за журналисти, отразяващи въпроси, свързани с тютюнопушенето, организиран от БлуЛинк и Коалицията за живот без тютюнев дим с подкрепата на офиса на Световната здравна организация в България и Международния съюз срещу туберкулозата и белодробните заболявания. По време на събитието бяха представени основни проблеми, свързани с вмешателството на тютюневата индустрия в здравните политики и в медийното съдържание, както и отношението на младите хора в България към употребата на тютюневи изделия.

Наградата за систематично и професионално отразяване на теми, свързани с тютюнопушенето и контрола на тютюна в България, на Коалицията за живот без тютюнев дим беше връчена за първи път през 2019 г. Тогава отличени бяха Любомира Константинова, журналист от програма “Христо Ботев” на БНР, и телевизия TV+.