Отбелязваме Световния ден на белите дробове

Отбелязваме Световния ден на белите дробове! Тази годината темата на 25 септември е “респираторните инфекции”. Коалицията за живот без тютюнев дим напомня, че тютюнопушенето е причина за развитие на хронични респираторни заболявания.

През 2020 г. пандемията от коронавирус (COVID-19) показа на света колко смъртоносни могат да бъдат респираторните вируси. Освен вирусите, има много други източници на респираторна инфекция, които причиняват много заболявания при хората, посочват от сдружение „Въздух за Здраве“, партньор на Коалицията за живот без тютюнев дим, в информационна брошура, посветена на Световния ден на белите дробове. Сред значимите респираторни инфекции в световен мащаб са пневмонията, туберкулозата и COVID-19. От сдружението призоваха лекарите пулмолози в България да се включат в честването на 25 септември.

Възможен начин за контрол на белодробното здраве е проследяването на стойността на белодробното число, което показва количеството въздух, което издишаме за 1 секунда при силно издишване. Ако се установи, че белодробното число намалява с повече от 30 милилитра на година, това е знак, че белият дроб се уврежда. Въвеждането на индивидуално белодробно число е инициатива на пулмолога д-р Александър Симидчиев от сдружение “Въздух за здраве”, стартирала през май 2019 г.

Тютюнопушенето е сред рисковите фактори за развитие на пневмония – водещата причина за смърт при деца и при възрастни хора, посочва брошурата на „Въздух за Здраве“. Активното и пасивното тютюнопушене влияят върху здравето на хората по много негативни начини. Пушенето е водеща причина за хронично обструктивна белодробна болест (ХОББ) – състояние, което води до мъчителна кашлица и затруднено дишане, напомня Световната здравна организация.