Корона и тютюн

Тютюнопушенето взема повече жертви от COVID-19 и застрашава повече младите и активни групи от населението, вкл. бъдещите майки, показва сравнително изследване между COVID-19 и тютюнопушенето на фондация “БлуЛинк, член на Коалицията за живот без тютюнев дим. Автори на изследването са Павел Антонов, PhD – обществен и медиен изследовател и управляващ редактор на фондация “БлуЛинк”, и Христо Иванов – научен сътрудник към Коалицията за живот без тютюнев дим.

Според изследването, за шест месеца болестта е погубила 68 души в България, а в световен мащаб – 224 172. А тютюнопушенето е довело до смъртта на 11 048 души у нас и 3 532 583 по света.

“Въпреки че обществената и електорална подкрепа в България за решителни действия срещу тютюнопушенето е равностойна, и дори надвишава, тази за мерките срещу COVID-19, решителността за ефективни действия за намаляване на жертвите от тютюнопушенето у нас изглежда несъразмерно по-малка от тази, демонстрирана спрямо COVID-19 през първите 6 месеца на пандемията”, подчертават авторите.

Изследването беше представено на Световния ден без тютюнопушене – 31 май 2020 г. Пълният текст в PDF формат е достъпен тук.