Без реклама 

sample image Пълната забрана на рекламата e една от успешните политики за намаляване... Още...

Спазване на забраната 

sample image Необходим е по-строг контрол на забраната за пушене... Още...

Опростена опаковка 

sample image Опростената опаковка е важна мярка за намаляване на търсенето... Още...

Подгответе се за опростената опаковка

IMG-1464516565374-VКоалицията за живот без тютюнев дим изразява подкрепа към стремежа на Световната здравна организация за въвеждане на опростена опаковка на тютюневи изделия. Мярката доказано води до намаляване на броя на пушачите сред възрастните[1], а насоките към чл. 11 и 13 от Рамковата конвенция за контрол на тютюна, по която България е страна, препоръчват ратифициралите я държави да обмислят въвеждането й.

 

Всяка година на 31 май Световната здравна организация (СЗО) чества Световния ден без тютюнопушене, като отбелязва здравните рискове, свързани с пушенето, и отправя послания за ефективни политики за намаляване употребата на тютюневи изделия. Тази година СЗО призова своите страни членки да се подготвят за опростената (стандартизирана) опаковка на тютюневите изделия.

Опростена опаковка е тази, при която са забранени използването на лога, брaндиращи образи, символи, цветове, друг текст или промоционална информация. Цветовият фон на всички опаковки и марки е един и същ. Единственото, което разграничава различните производители на цигари и брaндове, е изписването на търговската марка в стандартен цвят и шрифт и поставена на точно определено за всички продукти място.

СЗО определя опростената опаковка като важна мярка за намаляване на търсенето и привлекателността на тютюневите продукти, особено сред младите хора, ограничаване използването на опаковката като форма на реклама, като в същото време се увеличава ефективността на комбинираните здравни предупреждения[2].

През декември 2012 година Австралия стана първата страна, която напълно е въвела опростената опаковка. По данни на официално проучване на Здравния департамент за ефективността на опростената опаковка се наблюдава тенденция на понижаване на разпространението на пушенето и нивото на употреба на тютюневи продукти[3]. Според доклад за 2014/15 г. процентът на пушачите над 18 г. в Австралия е намалял от 16.1% на 14.7%, сравнено с годината преди въвеждането на опростената опаковка[4].

На 20 май 2016 г. Великобритания също въведе опростените опаковки. Ирландия, Унгария и Франция са в процес на въвеждане на новия стандарт.[1]AustralianGovernment, Department of Health – TobaccoControl Key FactsandFigures

http://www.health.gov.au/internet/main/publishing.nsf/Content/tobacco-kff

[2]WHO - World NoTobacco Day 2016: Getreadyforplainpackaging. http://www.who.int/campaigns/no-tobacco-day/2016/event/en/

[3]AustralianGovernment, Department of Health - Evaluation of TobaccoPlainPackaginginAustralia

http://www.health.gov.au/internet/main/publishing.nsf/Content/tobacco-plain-packaging-evaluation

[4]AustralianGovernment, Department of Health – TobaccoControl Key FactsandFigures

http://www.health.gov.au/internet/main/publishing.nsf/Content/tobacco-kff

16900114 10211560561637317_1149231110_n

Евгения Мирославова_Тошева_-_Плакат_и_визуална_комуникация_-_1_курс_-_Game_Over

Сигнал по телефона 

Сигнали по телефонаНа телефон 0700 20 009 от цялата страна можете да подадете сигнали за нарушения, свързани с нарушения на действащата забрана за тютюнопушене.

Подайте e-сигнал 

sample imageЕлектронна форма за подаване на сигнали за установени нарушения на действащата забрана за тютюнопушене чрез платформата за граждански контрол. Към формата...

Контакти 

Колицията за живот без тютюнев дим 
тел. 0882 374000, д-р Гергана Гешанова,
координатор на коалицията,
ел. поща: ggeshanova<at>gmail.com
бул. “Сливница” 257, ет.3,
София 1202